over de fotograaf Vincent


1-s-shaan-meis-vincent-404-001 Vincent Baake kreeg van zijn vader toen hij zeventien jaar was een eenvoudige camera voor een reis naar Griekenland. In 1971 was dat een grote reis.  Vanaf dat moment is fotografie onlosmakelijk verbonden met zijn leven. Een jaar later in zijn opleiding tot ‘Docent Beeldende  Kunst en Vormgeving’ (1972) volgde hij o.a. fotografie als vak. In die tijd werkte hij analoog en bracht veel tijd door in de donkere kamer.

 Vincent is anders, intenser gaan kijken.  Fotograferen is voor hem een continue  uitdaging momenten te zien en die opnieuw,  maar net anders, zichtbaar te maken.  Fotograferen daagt hem uit om een  onbevangen blik te bewaren op de wereld … en deze intens te observeren.

Vincent beoefent vele soorten fotografie. Op ‘portret en modelfotografie’ heeft hij echter de focus gelegd. Tijdens een fotosessie, bijvoorbeeld in zijn studio, maar ook op locatie,  zoekt hij naar de mogelijkheden om fotografisch het beste, het boeiendste, het mooiste van het model vast te leggen. Wat het dan precies gaat worden wordt pas echt duidelijk tijdens de shoot, als de ‘chemie’ werkt tussen model en fotograaf. Het experiment met licht, kleur en vorm is een vast onderdeel van het creatieve proces.

Zijn  filosofie sluit nauw aan bij drie uitspraken van de Amerikaanse fotograaf Ernst Haas (1921 – 1986):

Ik ben niet geïnteresseerd in het fotograferen van nieuwe dingen – ik wil dingen op een nieuwe manier zien.

Er is alleen maar jijzelf en je camera. De beperkingen in je fotografie zitten in jezelf, want wat je ziet is wat je bent.

Een foto is een uitdrukking van een impressie. Als schoonheid niet binnenin ons zit, hoe hadden we het dan ooit kunnen herkennen?

Vincent werkt ook in opdracht , denk aan portretfotografie, modelfotografie, bruidsfotografie, zwangerschapsfotografie, family.

Vincent gebruikt professionele foto-apparatuur en heeft natuurlijk aandacht voor nabewerking.  Het nakomen van afspraken en werken in een goede sfeer vindt Vincent belangrijk, want dat levert de foto’s op die we willen!

Mail hem voor informatie en mogelijkheden.      foto@vincentbaake.nl